Teemana luonnon monimuotoisuus

29.4.2019

Tänä vuonna Ulkoluokkapäivän teemana on FEE Suomen teemavuoden mukaisesti luonnon monimuotoisuus. Ilmastonmuutoksen rinnalla luonnon monimuotoisuuden hälyttävä köyhtyminen on yksi suurimmista aikamme ongelmista. Maaliskuussa julkaistun uhanalaisuusarvioinnin mukaan joka yhdeksäs Suomen eliölajeista on uhanalainen. WWF:n Living planet -raportti taas kertoo selkärankaisten lajien yksilömäärän vähentyneen maailmanlaajuisesti keskimäärin noin 60% vuodesta 1970 vuoteen 2014.

Suojelemme sitä, mikä on meille tärkeää

Lapsia ja nuoria on tärkeää ohjata havaitsemaan luonnon monimuotoisuutta ja opettaa heitä ymmärtämään monimuotoisen luonnon merkitys. Luonnonympäristöihin ja eri lajeihin tutustuessa luontosuhde vahvistuu. Mitä enemmän lapset ovat ulkona ja ottavat haltuunsa erilaisia ympäristöjä, pihoja ja metsiä, sitä tärkeämpiä näistä heille muodostuu. Näin kasvaa myös halu suojella tätä monimuotoisuutta.

Hyvinvointia monimuotoisesta luonnosta

Luontosuhteen ja ympäristövastuun voimistumisen lisäksi kosketus monimuotoisiin luonnonympäristöihin tukee niin lasten kuin aikuisten terveyttä ja henkistä hyvinvointia. Altistuminen luonnonympäristöjen mikrobikannalle vahvistaa vastustuskykyä ja ajan viettäminen muun luonnon ympäröimänä laskee stressitasoa, virkistää ja elvyttää. Puhumattakaan kaikesta siitä ilosta, mitä leikkiminen, liikkuminen ja oppiminen luonnonympäristöissä tuo!

Luonnon monimuotoisuutta tutkimaan!

Luonnon monimuotoisuutta voi alkaa tutkia pienin askelin. Olennaista on havaita ja havainnoida monimuotoisuus luonnossa, oli se sitten koulun pihan ruohotupsu tai lähimetsän lintujen viserrys. Löydät vinkkejä Ulkoluokkapäivän viettoon ja luonnon monimuotoisuuden tutkimiseen lasten ja nuorten kanssa kätevästi Vinkkipankistamme sekä ympäristökasvatuksen materiaalipankki MAPPAsta.

Ilmoita päiväkotisi, koulusi tai ryhmäsi mukaan täällä.

Upeaa, että olet mukana!

Kiitos ilmoittautumisestasi Ulkoluokkapäivään. Emme malta odottaa, että näemme mitä kaikkea keksittekään tehdä tämän päivän aikana! Jaa tieto Ulkoluokkapäivästä myös työkavereillesi sekä tuttavillesi, jotta saamme mahdollisimman monta lasta ulos oppimaan ja leikkimään joka päivä 🙂

Upeaa, että olet mukana!

Kiitos osallistumisestasi Ulkoluokkapäivään. Emme malta odottaa, että näemme mitä kaikkea keksittekään tehdä tämän päivän aikana! Jaa tieto Ulkoluokkapäivästä myös työkavereillesi sekä tuttavillesi, jotta saamme mahdollisimman monta lasta ulos oppimaan ja leikkimään joka päivä 🙂

Mahtavaa! Kivaa, että olet mukana!

Hienoa, että kannustat lapsesi koulua/päiväkotia mukaan Ulkoluokkapäivään!

Lähetämme sinulle pian kirjeen, jonka voit laittaa eteenpäin lapsesi päiväkodille tai koululle. Jaa tieto Ulkoluokkapäivästä myös tuttavillesi, jotta saamme mahdollisimman monta lasta ulos oppimaan ja leikkimään joka päivä 🙂